Även om vissa påstår att punken inte är död så kan man ändå konstatera att den som helhet dansade en sommar. När 80-talet kom så normaliserades musiken och ekonomin. Det var Thatcher och Yuppies, och tillbaka till en mer tekniskt orienterad musikscen. Fler och fler olika typer av heavy metal började utvecklas.

Hair metal

En av dessa var det som idag lite föraktfullt brukar kallas för hair metal. Det var mycket spandex och enorma mängder hårspray. De hämtade inspiration från glamrocken och band som Skid Row och Guns and Roses blev populära. En angränsande del av hårmetallscenen var det som kallades för ”New Wave of British Heavy Metal” där de mest kända banden är Judas Priest och Iron Maiden.

Thrash metal

De rockers som var mer inspirerade av punken landade istället i thrash metal. Det är även det en snabb och smutsig musikstil med band som Slayer och Metallica som några av husnamnen.

Death Metal

Ur thrash-scenen föddes ännu mer extrema band som spelade oerhört fort, growlade och gärna hade domedags- eller satansteman i sin musik. Band som Napalm Death och Venom blev stilbildande för all framtida riktigt elak musik.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *