På 70-talet började den tyngre rockmusiken växa fram. Vilka som var först med att vidareutveckla musiken i den här riktningen kan man tvista om. Men ett av de viktigaste banden var otvivelaktigt Led Zeppelin, blyzeppelinaren. De ses allmänt som en av de riktiga pionjärerna inom hårdrocken, eller heavy metal som det kallas på engelska mycket på grund av hur Zeppelin namngav sig själv.

Sex and drugs and rock n roll

Utöver det musikaliska inflytandet var Led Zeppelin också drivande i att utveckla rockens mer destruktiva sidor. Hippieerans band använde droger för att försöka hitta harmoni och ett högre medvetande. I den nya rocken blev droger och alkohol ett sätt att bränna ljuset i bägge ändar. Utöver storsäljande skivor, hits och utsålda stadiumturnéer präglades musiken nu också av knark, groupies och förstörda hotellrum. Den som inte är pryd kan googla ”the mudshark incident” för ett exempel på allt och lite till.

Black Sabbath gör läskig musik

Ett annat oerhört inflytelserikt band, som har haft stor påverkan på hur dagens rock låter, är Black Sabbath. Bandet startades av fyra uttråkade arbetarklassgrabbar från Birmingham, mest som ett sätt att träffa tjejer. En inte heller i modern tid ovanlig anledning till att starta ett band. Gruppen fick sitt slutgiltiga namn och sound när medlemmarna gick förbi en biograf och noterade en lång kö till en skräckfilmsvisning. Det inspirerade dem till att börja göra musik i samma anda.

Black Sabbaths gotiska och mörka framtoning gjorde att de fick rykte om sig att vara satanister, vilket var det värsta man kunde vara i den tidens föräldraögon. Deras skivor brändes och folk protesterade mot deras konserter. Förutsägbart nog fick det rakt motsatt effekt och bandet blev snabbt omåttligt populärt. Även om de aldrig var satanister så satte det en bild av hur hårdrocken ”var” och gjorde att musiken än i dag tenderar till att förknippas med djävulen. Att bandets sångare, Ozzy Osbourne, levde ett allmänt vilt liv och bland mycket annat är känd för att ha bitit huvudet av en fladdermus på scen har sannolikt också bidragit till detta.

Den musik som idag mest förknippas med Black Sabbath brukar kallas för ”doom metal”. Men det går med stor säkerhet att säga att inget av dagens tyngre band hade låtit som de låter om inte Black Sabbath gått i bräschen.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *