Att peka ut exakt vad som definierar dagens rockmusik är svårt. Det kommer förmodligen krävas minst ett decenniums perspektiv. Men en sak som utmärker är att musiken splittrats upp i mindre beståndsdelar än tidigare. Den som vill ha ett exempel på det kan till exempel titta på Wikipedias artikel om black metal där det finns åtminstone tio olika nedbrytningar av den musikstilen listade. Blackened doom, Ambient Black Metal, etcetera.

Metalcore

En i stort sett ny musikgenre som dykt upp på den här sidan millennieskiftet är metalcore. Det är formellt sett en blandning mellan hardcore-punk och metal, men det är också vanligt att band som bekänner sig till stilen blandar in mer poppigt melodiösa partier. Estetiskt och attitydmässigt påminner det om den numetal som Limp Bizkit representerade. Det typiska metalcorebandet har en skönsjungande sångare och en som growlar. Det stilbildande bandet, som var de som populariserade det upplägget, får alltså sägas vara Slipknot. Även om få av Slipknots fans lär köpa det resonemanget.

Retro Metal

En annan stark trend under 2000-talet har varit nya band som låter som gamla band. Exempel p¨å sådana är Greta van Fleet som gör sitt bästa för att låta som ett Led Zeppelin-coverband fast de spelar egna låtar. Ett annat exempel är australiensiska Wolfmother som gör bluestung stonermusik á la 70-talet.Det fina med retro metal är att man kan hämta inspiration från vilken tid man vill. För den som vill ha modern 80-talsmusik är våra egna Hammerfall ett band att söka upp och lyssna på.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *