På 90-talet började rockmusiken spreta. Många av de band som var stora på 80-talet försvann helt i glömska och blev hänvisade till pubspelningar på obskyra orter. Enda undantaget var Metallica som återuppfann sig själva med the Black Album som blev omåttligt populärt. Istället kom en helt ny rörelse att vinna mark för en kort tid.

Seattle-soundet föds

Det vi talar om är givetvis grunge, även detta visade sig bli en kortlivad rörelse men med stort inflytande. Band som Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains sålde massor. Kurt Cobains självmord är något alla som var tonåringar då minns som en av livets största kollektiva sorgetillfällen.

Blandade genrer

En annan tydlig nittiotalstrend var att gränserna mellan musikstilar luckrades upp. De traditionella ärkefienderna synthare och hårdrockare hittade en gemensam arena i industrimetallen med band som Ministry och Nine Inch Nails. Det började även experimenteras med blandningar av hårdrock och hip hop, rap metal. Det senare är en fortfarande rätt bespottad genre, framförallt på grund av band som Limp Bizkit som enligt många tog det sämsta från två världar och blandade upp det med en rätt otrevlig anmerikansk sportfåne-mentalitet.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *